DOLAR 34,2320 0.32%
EURO 37,1426 0.21%
ALTIN 2.981,700,94
BITCOIN 23276551,19%
Lefkoşa
°

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Protez eller düşünce gücüyle hareket ettirildi

Protez eller düşünce gücüyle hareket ettirildi

ABONE OL
Ekim 18, 2024 07:46
Protez eller düşünce gücüyle hareket ettirildi
0

BEĞENDİM

ABONE OL


Araştırma, Macaca mulatta türü rhesus maymunları üzerinde gerçekleştirildi ve bu yeni yöntem, beyin sinyalleriyle yalnızca düşünce gücü kullanılarak protez ellerin daha hassas bir şekilde hareket ettirilmesini sağladı.


Araştırmacılar, bu deneyde beynin el pozisyonlarını kontrol eden sinyallerin, el hareketlerinin hızını kontrol eden sinyallerden daha önemli olduğunu keşfetti.


Bu buluş, felçli hastalar için geliştirilen nöro-protezlerin ince motor becerilerini iyileştirmeye yönelik önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.


Araştırma kapsamında, rhesus maymunlarına bir sanal gerçeklik ortamında ellerini kullanarak bir “avatar” eli kontrol etmeleri öğretildi.


Daha sonra, maymunlar ellerini fiziksel olarak kullanmadan, sadece beyin sinyalleriyle sanal eli hareket ettirmeyi başardı.


Beyin-bilgisayar arayüzü tarafından ölçülen nöron aktiviteleri, araştırmacılar tarafından protez elin ince motor becerilerini geliştirecek şekilde optimize edildi.


Bu çalışma, beyin sinyallerinin daha doğru şekilde çözümlenmesi ve nöro-protezlerin günlük yaşamda daha etkin kullanılabilmesi açısından büyük önem taşıyor.


Bu araştırmanın sonuçları, özellikle ALS gibi kas hareketlerini etkileyen hastalıklardan muzdarip hastaların hayatını kolaylaştırabilecek teknolojik gelişmelerin önünü açabilir.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.