DOLAR 34,1551 -0.05%
EURO 38,1908 0.04%
ALTIN 2.924,770,17
BITCOIN 2242262-0,06%
Lefkoşa
°

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

80 bin yılda bir görülen kuyruklu yıldız Türkiye semalarında

80 bin yılda bir görülen kuyruklu yıldız Türkiye semalarında

ABONE OL
Eylül 29, 2024 23:05
80 bin yılda bir görülen kuyruklu yıldız Türkiye semalarında
0

BEĞENDİM

ABONE OL


Bilim insanları tarafından 2023 yılı Ocak ayında keşfedildiği günden beri gökyüzü meraklılarınca heyecanla beklenen C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) kuyruklu yıldızı, Türkiye semalarında görülmeye başlandı.


Yaklaşık 80 bin yıllık yörünge periyodu hesaplanan C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) kuyruklu yıldızı, Cuma gününden itibaren gün doğumundan önce doğu ufkunda dürbün ve teleskoplarla gözlemlense de Güneş’e çok fazla yakın olması nedeniyle birkaç gün sonra tekrar çıplak gözle izlenebilecek.


“Parçalanmaz ise ekim ayı ortasından itibaren tekrar gözlemlenecek”


Ayrıca bazı bilim adamlarının öngörülerine göre 8-13 Ekim tarihinde Güneş’e en yakın konumuna gelecek olan kuyruklu yıldızın Güneş’in sıcaklığı ve Güneş rüzgarları nedeniyle çok fazla ısınıp parçalanma ihtimali de bulunuyor. Şayet kuyruklu yıldız parçalanmaz ise sonrasında ekim ayı ortasından itibaren günbatımından sonra batı ufkunda tekrar gözlemlenecek.


Geçen yıl keşfedilen ve dört sabah boyunca gün doğmadan hemen önce gözlemlenen C/2023 A3 kuyruklu yıldızı, hızla Dünya’ya yaklaştığı anlara tanıklık etmek isteyen Astrofotoğrafçı Murat Helvacıoğlu ve arkadaşı Sinan Kendirci, hayatları boyunca bir kez şahit olacakları bu doğa olayını görüntüleyebilmek için gece boyunca Kastamonu’da nöbet tuttu.


Işık kirliliği olmayan bölgelerden dürbün veya küçük bir teleskopla dahi seyredilebilen kuyruklu yıldızı çekebilmek için saatler öncesinde hazırlıklarını yapan Astrofotoğrafçı Murat Helvacıoğlu ve arkadaşı Sinan Kendirci, verilen koordinatları teleskopa girerek kuyruklu yıldızı incelediler.

80 bin yılda bir görülen kuyruklu yıldız Türkiye semalarında


Kastamonu’nun Sapaca köyü yol ayrımında tarla üzerinde hazırlık yapan Astrofotoğrafçı Murat Helvacıoğlu ve arkadaşı Sinan Kendirci, kuyruklu yıldızın görülmeye başlamasıyla birlikte özel ekipmanlarla çekimlerini yaparak 80 bin yılda bir görülen bu doğa olayına şahitlik ettiler.


“Birkaç gün sonra görünmez olacak”


Helvacıoğlu, Kuyruklu yıldızların Güneş’in çevresinde dönen kaya parçaları olduğunu söyledi:


“Birkaç kilometrelik kaya parçalarıdır. Bu kaya parçaları, Güneş’e yaklaştıkları zaman içerisindeki toz ve gazı püskürterek kuyruk haline geliyor ve bizler bunu kuyruklu yıldızlar olarak adlandırıyoruz. C/2023 A3  kuyruklu yıldız geçen yıl keşfedildi ve bu yıl Güneş’e yakın konuma geldi. C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) kuyruklu yıldızı, periyodik olmayan bir kuyruklu yıldızdır. Bu nedenle 80 bin yıl gibi uzun bir yörüngeye sahip.


Normalde Güneş sistemi dışından gelip, Güneş’in çevresinden dolaşıp tekrar Güneş’in çekim etkisiyle birlikte savrulup gitmesi olayıdır. C/2023 A3 kuyruklu yıldızını görüntülerken yüksek çözünürlüklü kameralar ve kaliteli optiği olan teleskop kullandık. Bununla çıplak gözle fark edemediğimiz kuyruklu yıldızı, uzun pozlama teknikleriyle görünür hale getirdik.Kuyruklu yıldızı görüntülemek isteyenler bugünlerde iyi bir dürbünle çok silikte olsa fark edebilirler ama optik bir teleskop kullanmaları görüş için kendilerine büyük bir avantaj sağlayacaktır.


Kuyruklu yıldız birkaç gün sonra tamamen Güneş’e çok yakın olması sebebiyle görünmez olacak. Güneş’in çevresinden dolandıktan sonra Ekim ayının ortalarından itibaren tekrardan görünebilir düzeye gelecektir ama bu kez Dünya’dan ve Güneş’ten uzaklaşması sebebiyle biz daha küçük göreceğiz kuyruklu yıldızı. Bu nedenle uzun pozlama yapabilen ekipmanlarla görmek daha avantajlı olacak.”

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.