Proje yönetmenliğini Cengiz Ayyıldız ve Koray Özdemir, eş küratörlüğünü Ayşe Demirci ve Dilay Duman’ın yaptığı, fiziksel ve dijitalin kombinasyonu sergi, Kahlo’nun içsel dünyasına ve sanatsal yolculuğuna derin bir bakış açısı sunuyor.
Açıklamada bulunan Cengiz Ayyıldız, Kahlo’nun yalnızca sanatına atıfta bulunan ya da onunla ilgili veren bir sergi olmadığının altını çizerek, hayatının da sergide anlatıldığını dile getirdi.
Ayyıldız şöyle konuştu;
“BİR KEZ DAHA BULUŞTURMAK İSTEDİK”
“İlk sergimizi Kültür Yolu Festivali kapsamında gerçekleştirmiştik. Yaklaşık bir ay boyunca İstanbul’da ziyaretçileriyle buluşmuştu. Çok yoğun bir ilgi vardı. 50 binin üzerinde ziyaretçi ağırladık. Daha sonra da Antalya’da yine Kültür Yolu Festivali kapsamında orada da 20 bin küsur ziyaretçiye ulaştı. Dolayısıyla bu çok yoğun ilgi üzerine sergiyi özellikle İstanbul’daki sanatseverlerle bir kez daha buluşturmak istedik” ifadelerini kullandı.
SERGİDE YENİ TEKNOLOJİ KULLANILDI
Yapay zeka destekli kişiselleştirilmiş interaktif deneyim alanlarından dijital enstalasyonlara kadar birçok yeni nesil teknolojinin kullanıldığı sergi, ölümünden 70 yıl sonra bile Kahlo’nun evrenini görme imkanı sağlıyor.
Frida Kahlo’nun aşkı Diego Rivera, ilham kaynağı olarak sanatındaki duygusal fırtınalara yön verirken, ilişkinin izleri de sergide görülebiliyor.
Günlüklerde yer alan düşünceler, duygular ve ilham kaynaklarıyla doğrudan bir etkileşim kurma fırsatı sunan sergi, ziyaretçilere unutamayacağı benzersiz bir deneyim vadediyor.
23 MART’TA KADAR AÇIK OLACAK
İlk açıldığında yoğun ilgi gören sergi, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen Türkiye Kültür Yolu Festivali kapsamında İstanbul ve Antalya’da sanatseverlerle buluşmuştu. Sergiyi iki ayda 70 binin üzerinde kişi ziyaret etmişti.
Sergi 23 Mart’a kadar AKM’de görülebilir.
FRİDA KAHLO
Meksika’da 1907’de doğan Frida Kahlo, yaşamı boyunca çok büyük sağlık sorunlarıyla mücadele etti.
Henüz 6 yaşında geçirdiği çocuk felci nedeniyle bir bacağını tam olarak kullanamayan Kahlo, 18 yaşında geçirdiği trafik kazasından sonra da 32 kez ameliyat oldu ve uzun süre yatağa mahkum kaldı.
Kahlo, ailesinin teşvikiyle resim yapmaya başladı. Babası, resim çizebilmesi için kızının yatağının bulunduğu odanın tavanına ayna taktırınca, Kahlo bu zorluklardan güçlü bir sanatçı olarak çıktı.
Yatakta aynadan gördüklerini çizmeye başlayan sanatçının 143 eserinden 55’i fiziksel yaraların dışavurumuyla tablolarına yansıdı.
Yaşadıklarına rağmen hayatı boyunca güçlü ve kararlı olan Kahlo, Meksika kültürünü yansıtan eserleri ve özellikle kadınlara ilham veren güçlü duruşuyla dünya sanat tarihine damga vurdu.
Ergül Tosun
Sorumlu Yazı İşleri Müdürü
GÜNDEM
24 Ocak 2025GÜNDEM
24 Ocak 2025GÜNDEM
24 Ocak 2025GÜNDEM
24 Ocak 2025FOTO GALERİ
24 Ocak 2025FOTO GALERİ
24 Ocak 2025FOTO GALERİ
24 Ocak 2025