DOLAR 34,1657 0.08%
EURO 38,2175 -0.21%
ALTIN 2.917,95-0,51
BITCOIN 2246397-0,19%
Lefkoşa
°

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Bakan Fidan TRT Haber’de

Bakan Fidan TRT Haber’de

ABONE OL
Eylül 28, 2024 20:44
Bakan Fidan TRT Haber’de
0

BEĞENDİM

ABONE OL


Bakan Fidan’ın açıklamalarından satır başları şu şekilde:


BM Genel Kurulu bu yıl Türkiye açısından oldukça verimli geçti. Cumhurbaşkanımızın Genel Kurul’da yaptığı hitap inanılmaz derecede etki oluşturdu. Hitabın üçte ikisi Filistin meselesiyle ilgili oldu. Bu da son derece etkili oldu. Bizim için çok yoğun bir hafta oldu.


Gazze meselesi bir turnusol kağıdı görevi gördü. BM sisteminin çalışmadığı ortada. Uluslararası sistemin ikiyüzlülüğü ortada. Uluslararası topluma biz canhıraş bir şekilde çağrıda bulunuyoruz. Küresel adaletsizliğin giderilmesinde BM etkisiz kaldı.


Çok farklı platformlarda birçok toplantı yaptık. BM çatısı altında yapılan toplatılar çok etkili oldu. Bağımsız bir Filistin devletinin kurulması vurgusunu yaptık. ABD’nin ayak diremesi sebebiyle oylama yapılmasına engel olunuyor. İşgalin kendisi unutturulmuş, zulmün kendisi unutturulmuş, İsrail’in illüzyonu içerisinde yaşıyordu uluslarlarası toplum. Bizim ilk hedefimiz bağımsız Filistin devletinin tanınması. Bu sağlanmadıkça Orta Doğu’ya barış gelmeyeceği herkesçe malum.


“İsrail savaşı bölgeye yaymak istiyor”


İsrail durdurulmazsa savaşı başka yerlere taşıyacağını daha önce birçok defa ifade ettik. Bir sene önce ne söylediysek maalesef onlar yaşanıyor. Görünen o ki savaşın bölgeye yayılması konusunda İsrail’de, Netanyahu’da bir arzu var. Hizbullah’a yönelik operasyonlar arttırılmış durumda. Anlaşılan o ki bu saldırılara çok uzun zamandır hazırlanıyorlardı. Nasrallah bölge için önemli bir faktördü. Hem İran için hem Hizbullah için büyük bir kayıp oldu. Daha önceki görüşmemizde Hizbullah’ın büyük bir çatışmaya girmeyeceği düşüncesindeydim. İsrail Lübnan’dan sonra nereye gider bununla ilgili birtakım öngörülerimiz var. 


İsrail’e kim, nasıl “dur” diyecek?


ABD sistemi bir çaresizlik içinde. Amerikan siyasetinde siyonizm kök salmış durumda. Bunun üzerinden kariyerler ve networkler yapılıyor. Kongre üyesi yapılıyorlar, senatör yapılıyorlar. Lobinin etkisiyle İsrail aklına hizmet eden kabul edilmiş bir gerçek var. Bazı Amerikalılar bu durumdan rahatsızlık duyuyor. ABD’nin bütün gücünün İsrail’in emrinde olması rahatsızlık verici. Netanyahu’nun stratejilerine baktığımızda hem kendi ülkesini hem müttefiklerini büyük bit ateşin içine çekiyor.


Blinken ile görüşme


Başta Gazze olmak üzere bölgesel konuları ele aldık. ABD’nin Suriye’de PKK’ya desteğinin bitmesini ele aldık.


F-35 süreci


Beklentimiz ABD’nin müttefiklik ruhuna uygun hareket etmesi. Yakın zamanda somut bir adım gelir mi, bekleyip göreceğiz. 


“BRICS’i bir potansiyel olarak görüyoruz”


Türkiye bir kimlik arayışında değil. Tarihi kimliğinden emin bir millet olarak yolumuzu sürdürüyoruz. Türkiye olarak ne Doğu ne Batı ekseninde sıkışmış değiliz. BRICS’i bir potansiyel olarak görüyoruz ve 4 milyara yakın insanın içinde yaşadığı bir platform.


 


Ayrıntılar geliyor…

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r