DOLAR 34,1026 0.24%
EURO 38,1457 0.1%
ALTIN 2.874,391,62
BITCOIN 2139089-0,77%
Lefkoşa
°

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

İstanbul’da iki sarayı birbirine bağlayan tarihi geçitin son hali şaşırttı

İstanbul’da iki sarayı birbirine bağlayan tarihi geçitin son hali şaşırttı

ABONE OL
Eylül 14, 2024 10:07
İstanbul’da iki sarayı birbirine bağlayan tarihi geçitin son hali şaşırttı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İstanbul Beşiktaş’ta 19’uncu yüzyıl yapımı, Çırağan Sarayı ile Yıldız Sarayı’nı birbirine bağlayan üst geçiti görenler, tepkilerini gizleyemedi.


DHA

Beşiktaş’ta bulunan ve iki sarayı birbirine bağlayan üst geçit yerli ve yabancı turistleri çekmeye devam ediyor.

Zamana meydan okuyan geçit, son zamanlarda bakımsızlığı ve üzerine yazılan yazılar ile dikkat çekiyor.

RESTORASYON ŞART

Arkeolog Ömer Faruk Yavaşçay, üst geçitin üzerine Türkçe ve yabancı dillerde yazılan yazılara dikkat çekerek, kapı ve işlemeli sütunların restore edilmesi gerektiğine işaret etti.

Yavaşçay, açıklamalarında şu ifadelere yer verdi:

Yazı yazanları kayıt altına almak için buraya kamera koyulabilir. Bir tek vatandaşlarımız yazmıyor, yabancı turistler de yazıyor. Bunun önüne geçilmesi gerekiyor. Bu görüntüler, İstanbul’u kötü gösteriyor.

110 tane sütun var; hepsi mermerden yapılmış muhteşem bir anıt bu. Sütunların da bazı yerlerinde çatlaklar var. Çok ağır cezaların olması lazım. Devletimizin buna çok özen göstermesi lazım. Çünkü insanlar yazı yazsam bir şey olmayacak düşüncesinde.

ÖZEL BİR IŞIKLANDIRMA VE ÇEVRE DÜZENLEMESİ GEREKİYOR

Arkeolog Ömer Faruk Yavaşçay, yapıyı inceleyerek, tarihi ve turistik önemine değindi.

Tahribata karşı geçidin çevresinde güvenlik kamerası ile önlem alınması gerektiğini belirten Yavaşçay, yapının restorasyon ihtiyacının bulunduğunu da aktararak, özel bir ışıklandırma ve çevre düzenlemesiyle yaklaşık 150 yıllık tarihi geçidin daha iyi bir hale geleceğini vurguladı.

“HERHANGİ BİR ÖNLEM ALINMADI”

Açıklamalarının devamında Yavaşçay, şöyle konuştu:

II.Mahmut devrinde buraya bir ahşap saray yapılıyor. Ahşap saray Abdülmecid devrinde yıktırılıyor. Yerine başka bir saray yaptırılmak isteniyor ama Abdülmecid’in ömrü bu sarayı yaptırmaya yetmiyor. Kardeşi Abdülaziz, 1871 tarihinde, Çırağan Sarayı’nı yaptırıyor.

Daha sonraki yıllarda ise tahta II.Abdülhamid geçiyor ve Yıldız Sarayı’nda yaşama kararı alıyor. Bu iki saray arasında bağlantı yapılması düşünülüyor ve bu köprü yapılıyor.

Bu köprü Çırağan Geçidi diye geçiyor. Aslında buna bir zafer takı da diyebiliriz, Osmanlı’nın ihtişamını gösteren. Çırağan Sarayı’na açılan bu kapıya yıllardır yazılar yazılıyor. Bununla ilgili herhangi bir önlem alınmadı.

YABANCI TURİSTLERE DİKKAT ÇEKTİ

Yazı yazanların kayıt altına alınması için kamera konulması önerisinde bulunan Yavaşçay, “Bir tek vatandaşlarımız yazmıyor yabancı turistler de yazıyor bunun önüne geçilmesi gerekiyor. İstanbul’u kötü gösteriyor bu görüntü. Buna önlem alınması lazım. Burada 110 tane sütun var hepsi mermerden yapılmış muhteşem bir anıt bu. Maalesef bu sütunların bazı yerlerinde çatlaklar var özellikle kaide kısımlarında. Bazı şahıslar isimlerini yazmış.” ifadesinde bulundu.

Yavaşçay, cezaların yetersizliğine dikkat çekerek, şöyle dedi:

Maalesef yaptırımlar yetersiz çünkü bunu yazanlar alınsa bile hemen serbest bırakılıyor. Bunun çok ağır cezaları olması lazım. Çünkü insanlar yazsam bir şey olmayacak düşüncesinde. Eğer yaptırımlar çok ağır olursa insanlar bundan vazgeçerler.

Birkaç defa yapıldığında hapis cezasına kadar gitmesi lazım. Çünkü, İstanbul ülkemizin en önemli şehri. Dünyada milyonlarca insan bir şehir sayesinde ülkemizi tanıyor.

ZİYARETÇİLERDEN TEPKİ

Ailesiyle Ortaköy’e yürüyen Musa Yavuz, üst geçite ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:

Buraya yapılan kesinlikle yanlış. Bir insanın kültürüne asla zarar vermemesi lazım. Kim olursa olsun yabancı da olsun yerli de hiç farketmez, yapılan şey gerçekten çok yanlış.Yaptırım uygulanırsa, cezai işlemler de artırılırsa bu konuya gerçekten bir önlem alınabilir.

“TARİHİ ZEDELEYEN BİR ŞEY BU”

Bir diğer ziyaretçilerden Büşra Şam, “Bu görüntü hiç hoş değil,tarihi zedeleyen bir şey bu. Restore edilmesi gerekiyor. Tarihe zarar vermişler bu şekilde. Böyle göründüğüne göre belli ki hiçbir şekilde yaptırım olmamış.” diyerek tepkisini gösterdi.

Ayrıca, ailesiyle bölgede gezen Furkan Öksüz ise, şu yorumlarda bulundu:

Hiç yakışmıyor, tarihi kirletiyor böyle yazı yazanlar. Önlem alınması lazım ve gerekli cezai işlemlerin uygulanması lazım.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı (DHA)

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r