Başbakanlık Devlet Planlama Örgütü Müsteşarı Durali Güçlüsoy, hazırlanmakta olan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin dördüncü beş yıllık kalkınma planına ilişkin çalışnaları ve hedefleri BRT’de katıldığı Manşet+ programında anlattı.
Bir ülkede kalkınma planı yapılabilmesinin ilk şartının istikrarlı bir hükümetin varlığı olduğunun altını çizen Güçlüsoy, yakın geçmişte yaşanan siyasi istikrarsızlıklar nedeniyle ülkenin bir süredir ekonomik kalkınma planından mahrum kaldığını söyledi.
Güçlüsoy, mevcut hükümetle istikrarlı bir dönemin yakalandığına dikkat çekerek, “bu istikrarı taçlandırmak için, bu istikrarın gereği olan ülkesel planlamamızı gündeme aldık” dedi.
Kalkınma planının basit bir çalışma olmadığını vurgulayan Güçlüsoy, yüzlerce kişinin katkı koyduğu bir çalışma yürütüldüğünü kaydetti.
“Anayasamız ekonomik ve sosyal gelişmeleri planlayarak yürümemizi emrettiğinden dolayı, DPÖ’nün görev ve sorumluluklarını da dikkate aldık ve çalışma gruplarımızı oluşturduk” diyen Güçlüsoy, 400’e yakın uzmanla oluşturulan 10 özel ihtisas kurulunun çalışmalarını aralıksız sürdürdüğünü söyledi.
DPÖ Müsteşarı Güçlüsoy, “ekonomik örgütlerimizden, sivil toplum örgütlerimizden, sendikalarımızdan, kamu kesiminden ve özel kesimden oluşan 400’e yakın paydaşımızla çalışmalarımızı yapıyoruz. Devlet Planlama Örgütü’nün tüm personeli operasyonun başında ve çalışmalar son hızla başladı. Dördüncü kalkınma planımızı hedeflediğimiz sürede devletimizin hizmetine sunacağız” dedi.
Türkiye ile yapılan Ekonomik ve Mali İşbirliği Protokolleri ile Kalkınma Planı’nın karıştırılmamasını isteyen Güçlüsoy, mali protokolün, kalkınma planında öngörülen tüm büyük projelerin mali karşılığının düzenlenmesiyle ilgili olduğunu söyledi.
Güçlüsoy, imzalanmış tüm protokollerde kalkınma planını yapılmasının öngörüldüğünü anımsatarak, o dönemlerde siyasi istikrarın yakalanamaması nedeniyle bunun hayata geçemediğini kaydetti.
“kalkınma planının hazırlanması ve uygulanması Başbakanımızın bize ilk günden kesin talimatıydı” diyen Güçlüsoy, çalışmalarını bu yönde sürdürdüklerini anlattı.
Güçlüsoy, sektörel bazda kalkınma hedeflediklerini belirterek, başta turizm ve eğitim olmak üzere, sağlık, sanayi, ulaşım ve diğer tüm paydaşların ortak hareket edeceği bir plan oluşturulacağını kaydetti.
Yabancı yatırımcının ülkeye güvenle gelmesini sağlayacak ortamın kalkınma planı ile yakalanacağının altını çizen Güçlüsoy, ülkedeki paydaşların katılımıyla hazırlanan kalkınma planında üretimin ön planda tutulacağını vurguladı.
Güçlüsoy, yürüttükleri çalışmalara dileyen her kesimin dahil olabileceğini ifade ederek, “isteyen herkes gerek fikirsel bazda gerekse çalışmaları takip etmek amacıyla toplantılara katılabilir. Bizim herkese kapımız açık” dedi.
GÜNDEM
10 Ocak 2025GÜNDEM
10 Ocak 2025GÜNDEM
10 Ocak 2025GÜNDEM
10 Ocak 2025FOTO GALERİ
10 Ocak 2025FOTO GALERİ
10 Ocak 2025FOTO GALERİ
10 Ocak 2025